10% discount coupon for new members at Babbi! Free Shipping on 9-Piece Newborn Set Orders! Free International Shipping Over $150!

Yenidoğan Bebekler İçin Uyku Pozisyonları Rehberi

2024-01-10
Bebeklerin büyümesini, sağlıklı bir şekilde gelişmesini etkileyen faktörler birden fazladır. Bunları incelediğiniz zaman dikkate alınması gereken detayların da olduğu bilinir. Özellikle bebeklerin her gün düzenli aralıklarla, belirli sürelerle uyuması gerekmektedir. Bu atlanmaması gereken bir detaydır ve ayrıca bebeklerin doğru pozisyonda uyuması oldukça önemlidir. Bebeğiniz için bilinçli bir şekilde seçeceğiniz uyku pozisyonu, onun hem fiziksel hem zihinsel gelişimini destekleyecektir. Bebeğin rahat nefes alabilmesini, kendini daha konforlu hissedebilmesini sağlayacaktır. Bu sayede içinizin çok daha rahat etmesi mümkün olacaktır. 
 
Uzmanların yorumlarına bakıldığı zaman doğru uyku pozisyonu bebeklerin nefes alma güçlüğünü ortadan kaldırabilmektedir. Aynı zamanda hareket kabiliyetinin azalması gibi sorunları da yok etmektedir. Böylece bebeğiniz için en ideal uyku pozisyonunu seçtiğiniz zaman bazı sağlık problemlerinden kurtulabilirsiniz. Bebeklerin tam anlamıyla dinlenebilmesi ve enerji toplayabilmesi içinse pek çok kişi yenidoğan bebek nasıl yatırılmalı sorusunu sormaktadır. 
 
Yenidoğan bebekler için uyku Pozisyonları
 

Yenidoğan Bebek Yatırma Şekilleri Nelerdir?

Bebekler için ideal uyku pozisyonu, bebeğin yaş aralığına ve farklı pek çok etkene göre değişiklik göstermektedir. Bir bebek, ilk aylarında anne karnında oldukları gibi uyuma eğiliminde olurlar. Bu yüzden içgüdüsel olarak cenin pozisyonu alırlar. Ancak bu durum zaman içerisinde değişiklik gösterir. Bu süreç içerisindeyse en önemli görev anne ve babaya aittir. Bebeğin uygun pozisyonlarda yattığından emin olmanız gerekmektedir. Böylece bebeğinizin uyku kontrolüne dikkat etmiş olursunuz. Bebek yatırma şekillerini detaylı olarak inceleyerek de en doğru uyku şeklini seçebilirsiniz. 
 

Sırtüstü Yatırma Pozisyonu 

En ideal bebek uyku pozisyonunun sırtüstü pozisyonu olduğu söylenmektedir. Bebeklerin bir yaşına kadar bu şekilde uyutulmalarının daha doğru olduğu söylenmektedir. Bunun temel nedeni ise bebeklerin sırtüstü pozisyonunda rahat oksijen alabilmesinin mümkün olmasıdır. Diyafram nefesi zorlanmadan nefes alma durumu sağlanmaktadır. Özellikle bu süreç içerisinde sürekli olarak hareket eden bebeğinizin yatarken uzuvlarını rahatça hareket ettirmesi kolaylaşmaktadır. Bu sayede bedensel gelişimi de olumlu şekilde devam edebilmektedir. 
Sırtüstü pozisyonuyla ilgili doğru sanılan bazı yanlışların olduğu da bilinmektedir. Bunlar arasında sırtüstü pozisyonunun bebeklerde boğulma riski oluşturduğudur. Anneler emzirdikten sonra bebeklerin kusması söz konusudur. Bu gibi bir durumda sırtüstü uyuyan bebeğin kusunca boğulacağı düşünülür. Ancak bu konuda kesin bulgular bulunmuyor. Elbette yine de tedbiri elden bırakmamakta fayda vardır. Bu konuda uzmanlardan destek alabilirsiniz. 
 

Yüzüstü Yatırma Pozisyonu

Bebeklerin beslenmesinin sonrasında huzursuzluk, gaz sancısı gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bunların ortadan kalkması için bebeğinizin sırtını sıvazlamanız gerekebilir. Ayrıca bebeklerin en rahat ettiği pozisyonlardan birisi yüzüstü yatırma pozisyonudur. Bebekler bu şekilde çok daha hızlı bir şekilde uykuya dalmaktadır. Ancak uyku saatlerinde bu şekilde yatırmak pek de doğru değildir. Bebeğin rahat nefes almasını zorlaştıracağı gibi boğulma riskini de arttırmaktadır. Bu yüzden de tercih edilmemesinde yarar vardır. 
 

Yan Yatırma Pozisyonu 

Bebek yatırma şekilleri arasında yer alan yan pozisyon, sıklıkla tercih edilmektedir. Bebeğiniz, bu pozisyonda yattığı zaman nefes alışverişlerinde herhangi bir sorun gözlemlenmez. Kollarını, bacaklarını çok rahat bir şekilde hareket ettirebilir. Örnek vermek gerekirse bebeklerin boyun kasları ilk dört aylık süreçte gelişmediği için bu pozisyon tercih edilmemelidir. Yani yenidoğan için yan yatırma pozisyonu uygun değildir. Bebeklerin kafa yapılarının, kemiklerinin farklı dönemlerde geliştiği, şekillendiği de unutulmamalıdır. Uzun süre yan yatmış olmaları, bebeklerin kemiklerinde çeşitli hasarlara yol açabilmektedir. Bu yüzden bebeğinizin yatışını belirli aralıklarla olacak şekilde değiştirmenizde fayda vardır. Bebeğinizi uykusunda kontrol etmeniz ve ideal pozisyonda olmasını sağlamanız, olası sorunların önüne geçmenizi sağlamaktadır.