Free International Shipping Over $200 Buy 3, Get 2 Free on Mouth Cloth ! Buy 3, Get 2 Free on Muslin Bibs !

Yenidoğan Bebek Nasıl Yıkanmalı?

2024-05-23

Hamilelik sürecinin ardından bebeklerine kavuşan ebeveynlerin kafasında birçok soru işareti vardır. Bunlardan birisi de elbette ki bebeklerin nasıl yıkandığıdır. Özellikle ilk banyosunun nasıl yaptırılacağı konusu, en çok tedirgin olunan konular arasında yer almaktadır. Çünkü yenidoğan bebek yıkanırken bir çocuğun yıkanmasından çok daha hassas davranmak gerekir. Bebekler henüz su, sabunla tanışmamış bir cilde sahip olduklarından dikkatli olmak önemlidir.

Bebekler için yabancı olan bu dünyada, onlara daha narin ve hassasiyetli bir şekilde yaklaşmanız beklenmektedir. 
Yenidoğan bebeğin ilk banyosu yapılırken anne ve baba heyecanlı olur. Ancak bu aşamada daha sakin ve dikkatli davranmak gerekir. Özellikle yenidoğan bir bebeğin ne zaman, nasıl banyo yaptırılacağı konusunda bilgi sahibi olmaları beklenir.

Doğum sonrasında yenidoğan bebeğin cildinde doğal bir madde vardır. Bu maddenin adı verniks olarak bilinmektedir. Verniks, bebeğin cildinin korunması, nemlenmesi için yardımcıdır. Ek olarak yenidoğan bebeklerin vücut sıcaklıkları hızlı bir şekilde düşmeye meyillidir. Bu madde sayesinde bebeklerin vücut ısısının kaybolmasının önüne geçilmektedir. Bundan ötürü de bebeklerin ilk banyosu doğumdan hemen sonra yaptırılmamalıdır. 

Yenidoğan Bebeğin İlk Banyosu Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Bir bebek dünyaya geldikten sonra ilk banyosunu yaptırılacağı zaman annesini üç dört kez emmesi gerekmektedir. Bu bebeğin annesiyle olan bağının güçlenmesi açısından da önemlidir. Bebek ilk banyosunu yaparken hemşire ve doktorla iletişimde de olabilirsiniz. Onların uyarı ve önerilerini dikkate alarak ilk banyosunu yaptırabilirsiniz. 
Bebeğin ilk banyosunun ne zaman yapılacağı konusunda ise uzmanlar göbek bağının kuruma süresini öne sürmektedir. Göbek bağı bulunan bebeklerin hemen banyo yaptırılması doğru değildir. Çünkü göbek bağı düşene kadar kuruması gerçekleşmez.

Bu da söz konusu bölgenin yıkanma sırasında suyla temas etmesinin, nemli kalmasının zararlı olabileceği düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Bebek, göbek bağı düşmeden yıkanırsa sudan veyahut nemden kaynaklı olacak şekilde enfeksiyonların gözlemlenmesi mümkündür. Bu süreç içerisinde bebeğinizi ilgili temizleme ürünleriyle temizleyebilirsiniz. Göbek bağının düşmesinin ardından ise rahatlıkla yıkayabilirsiniz. 

Yenidoğan Bebek Yıkanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yenidoğan bebeğinizi yıkayacağınız zaman endişelenebilirsiniz. Ancak bebeğinizi yıkayacağınız zaman gerekli olan malzemeleri temin etmeniz, uygun ortamı sağlamanız halinde bu işlem oldukça kolaydır. Bebeğiniz ve sizin için keyifli bir aktiviteye bile dönüşebilir. Bebek banyosu nasıl yaptırılır sorusuna cevap olarak ise bazı önerilerde bulunmak gerekmektedir. Çünkü bebeklerin yıkanması sırasında güvenli bir ortamda olması beklenir. 
Öncelikli olarak bebeğin yıkanacağı ortamın ısısının, suyun sıcaklığının ayarlanması gerekir. Su sıcaklığı, vücut ısısıyla aynı derecede olmalıdır. Bu konuda kararsız kalıyorsanız, suyu ayarlayamadığınızı düşünüyorsanız bir banyo termometresi kullanabilirsiniz. Termometrede görmeniz gereken sıcaklık derecesi ise 36.5 ile 37 arasında olmalıdır. 
Bebeğinizi yıkayacağınız sırada düşmesine üşümesine engel olmalısınız.

Özellikle kış aylarında soğuğun içeriğe girmesine neden olacak hava akımlarının bulunmadığından emin olmalısınız. Bebeğinizi yıkamaya başlamadan önce havlusunu, gerekli malzemeleri ve kıyafetleri ulaşabileceğiniz bir yere koymalısınız.

Ayrıca bebeğinizin yıkanırken aç veyahut tok olmaması önemlidir. Aç olan bebek yıkanırken huzursuzlanacaktır. Aynı zamanda bebeğin fazla tok olması banyo sırasında hareket etmesinden kaynaklı olarak kusmasına neden olabilmektedir.

Bebeğinizi yıkamaya karar verdiğinizde beslenmesinin üzerinden bir ya da bir buçuk saat geçtiğinden emin olmalısınız. 
Bebeğinizi yıkmaya başlayacağınız zaman öncelikli olarak suyla tanışmasına izin vermelisiniz. Gövdesinin ön kısmına, kollarına, bacaklarına su dökebilirsiniz. Yıkama sırasında göre de sırtını ve sonrasında başını yıkamalısınız. Bebeğin sırtını ve kafasını yıkamak istediğinizde bebeğinizi kolunuzun üzerine alabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin kayması, düşmesi gibi korkulardan arınabilirsiniz. 

Kategoriler