Free International Shipping Over $200 Buy 3, Get 2 Free on Mouth Cloth ! Buy 3, Get 2 Free on Muslin Bibs !
Bebeğin dünyaya gelmesi ile birlikte hem anne hem de yeni doğan bebek için yeni bir dönem başlar. Doğumdan sonraki 6 haftalık süre halk arasında lohusalık dönemi olarak bilinir. Yaklaşık olarak 40 günlük bir süreyi kapsayan bu sürecin sonunda bebek için bir ritüel gerçekleştirilir. 40 günlük süre içinde bebek de annesini tanıyarak güçlü bir bağ kuramaya başlar. Lohusalık döneminin bitmesi ile birlikte yeni doğan için kırklama, kırk uçurma olarak bilinen küçük ve aile arasında bir seremoni gerçekleştirilir.
Çocuğu olsun olmasın herkes kırk çıkarmayla ilgili olarak doğru yanlış bazı şeyleri mutlaka duymuştur. Bazı kişiler bebek kırklamayı dini bir inanç olarak bilirken, bazı kişiler ise eski dönemlerden kalma bir gelenek olduğunu ve yapılmasının ruhani bir fayda sağladığına inanır.
Günümüzün modern yaşam şekline göre doktor kontrolleri başta olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı kırk çıkarma tam olarak uygulanmasa da bazı uygulamalar devam ediyor. Kırk çıkarmada, doğumdan sonra geçen 40 günlük süre boyunca anne ve bebeğin dışarıya çıkmaması ve evde yalnız bırakılmaması inanışı temel alınır.
Kırk çıkarma seremonisi bu sürecin sonunda gerçekleştirilir. Bebeğin 40.gününde bebek ve anneye özel bir banyo ritüeli hazırlanır. Bu ritüel; dualar ile yıkanan bebek ve annenin ilk gezintilerine çıkması ile tamamlanır.
Bebeğinizin kırk çıkarma seremonisi için en rahat ve şık bebek tulum modellerimizi keşfedin!
Bebeğin kırklanması için ilk olarak bir aile büyüğünden ‘kırklama annesi’ olması istenir. Bu kişi genellikle babaanne, anneanne ya da başka bir bu ritüeli bilen aile büyüğüdür. Bebeğin kırklama annesi olan aile büyüğü, bebek ve anneye kırk banyosu yaptırır. Bunun için öncelikle bebek, sonra da anne banyo için hazırlanır. Bebek ve anne için su harılanır. Bu sudan 40 tas su alınarak bebek ve anne yıkanır. Yıkama işleme sırasında dualar okunur.
Yıkama suyunun içine temiz kırk adet taş ya da fasulye konur. Bunlar dışında yıkama suyuna altın, gümüş, mevsim çiçekleri, nazar boncuğu, bozuk para da konabilir. Bebek ve anne yeni ve temiz giysiler giyerek dışarı gezintiye çıkmaya hazır hale getirilir.
Gerçekleştirilen kırklama işleminin tamamlanmasının ardından 7 ayrı ev gezmesi yapılır. Günümüzde bir gün içinde 7 ayrı kapı dolaşmak anne ve bebek için oldukça yorucu olabilir. Bundan dolayı yalnızca birkaç aile büyüğünü ziyarete gitmenin de yeterli olduğuna inanılır.
Kırk gezmesine çıkarılan bebeğe, ziyarete gidilen evlerdeki yakınlar tarafından şeker, yumurta, un, pirinç ve bozuk para gibi çeşitli küçük hediyelerin yer aldığı minik sepetler ya da kutular verilir.
Bu hediyeler için hoş sunumlar hazırlanır. Hediyelerin verilmesiyle birlikte kırk çıkarma merasimi tamamlanır. Bazı adetlere göre, kırkın çıkması ile birlikte bütün aile yakınları eve çağrılır ve kırk mevlidi yapılır.
İlginizi Çekebilir: Bebek Yağı Ne İşe Yarar?