Free International Shipping Over $200 Buy 3, Get 2 Free on Mouth Cloth ! Buy 3, Get 2 Free on Muslin Bibs !
Yeni doğan bebeklerde birçok davranış normal olarak görülür. Ancak, bu davranışların bazıları hastalık belirtisi olabilir. Bebeklerde kusma özellikle yeni doğan döneminde sık görülen davranışlardandır. Bebeklerin doğduktan sonraki ilk aylarında kendini göstermeye başlayan ve sıkça karşılaşılan kusma, aileleri tedirgin etmekle birlikte bazen bir sağlık sorununun da habercisi olabilir.
Bebek kusması, çoğunlukla ebeveynler için endişe verici ve rahatsız edici bir durumdur.
Genellikle normal görülen kusmanın bir sağlık sorunu olup olmadığı; kusmanın şiddetine zamanına ve miktarına bağlıdır. Bebeğiniz günde 4-5 kez şiddetli şekilde kusuyorsa, kusmuğunda yeşil renkli safra görülüyorsa, kusmaya ek olarak ateş, öksürük ve ağlama da eşlik ediyorsa, kusma tehlikeli olabilir. Böyle bir durumda hiç zaman kaybetmeden bebeğinizi doktora ya da en yakın sağlık kurumuna götürün. Doktor tavsiyesi olmadan bebeğinize kusma önleyici ilaçlar vermeyin.
Yeni doğan bebekler, ilk haftalarda besin aldıktan kısa bir süre sonra zorlanmadan bütün yediklerini geri çıkarabilir. Bu durum genellikle normaldir. Bebekler büyüdükçe, bu durumun azaldığı görülür. Bebek 8 aylık olduktan sonra beslenme sonrası görülen kusmalar büyük oranda ortadan kalmaya başlar.
Yeni doğan döneminde metabolizma kaynaklı ve süt alerjisi gibi nedenlerle kusmalar görülebilir.
Aynı zamanda beslenme sırasında hava yutan, sütü aşırı hızlı içen ve beslenme sonrası gazını çıkaramayan bebeklerde de kusma sık görülen bir tablodur. Bu durumlar da kusmanın normal kabul edildiği durumlardır. Bunun çözümü aslında çok kolaydır. Bebeğin beslenmesi sırasında yapılan hatalar ortadan kaldırıldığında kusma durumu da ortadan kalkabilir.
Bebek zorlanarak kusuyorsa, bu durumun bir sağlık sorunu olduğu düşünülebilir. Bu tip durumlarda bebekte mide bulantısı görülür ve bebek öğürerek kusar. Bebeğin renginde solma ve huzursuzlukla seyreden bu durumda mutlaka doktor kontrolü gerekir. Kusma önemsiz olabileceği gibi ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir.
Genel olarak bebek kusma nedenleri şu şekildedir.
Mide sorunları
Virüsler ve soğuk algınlığı
Mide-bağırsak geçişinde darlık
Sık sık ağlama
Gıda alerjisi
Şiddetli öksürük
Beslenme sonrasında bebeğin gazını çıkaramaması
Bebeğin beslenme sonrası sallanması
Bebeğin beslenme sonrası altının değiştirilmesi ya da hoplatılması
Bu tip kusmaların bazıları davranışların değiştirilmesi ile son bulabileceği gibi bazı durumlarda altta yatan sağlık sorununun mutlaka araştırılması gerekir.
Bebeğiniz her şeye dikkat etmenize rağmen kusmaya devam ediyorsa, hemen yan çevirin ya da yüz üstü yatar pozisyona getirin. Bebeğinizin kusması son bulana kadar ona katı gıdalar yedirmemeye dikkat edin. Bebeğinizin kusması sona erdikten sonra ağzının içinde herhangi bir yabancı cisim olup olmadığını görebilmek için işaret parmağınız ile kontrol edin.
Kusmanın sıklığı ve şiddeti artıyorsa, kusmaya ek ateş, öksürük gibi başka bulgularda ortaya çıktıysa, zaman kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçin.