Free International Shipping Over $200 Buy 3, Get 2 Free on Mouth Cloth ! Buy 3, Get 2 Free on Muslin Bibs !

Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

2024-09-06

Gebeliğin başlamasıyla beraber bebeğin ilk hareketleri, annelerin heyecanla beklediği durumlardan birisidir. Her anne adayı, bebeğinin hareketlerini hissedeceği anı bekler. Ancak bebeğin hareketlerini hissetme sıklığı, zamanı kişiye özeldir. Bu durum gebelikten gebeliğe değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak yorumlamak gerekirse annenin gebelikte bebeklerini hissetme zamanı 18 ile 25. hafta aralığına denk gelmektedir. Bu ilk gebelik için geçerlidir. İkinci gebelikte ise anne bebeğinin hareketlerini daha erken hissetmeye başlamaktadır. Aradaki farklılığın nedeni annenin bebeğin hareketlerini artık daha kolay bir biçimde ayırt edebilmesidir. Diğer yandan rahim kasları ilk gebelikle kıyaslandığı zaman çok daha esnek durumdadır.

İlk gebelik süreçlerinde bebek hareketlerini hissetme aralığı bebeğin gelişimiyle de alakalıdır. Aynı zamanda annenin fiziksel durumu da bebeğin hareketlerini etkileyen faktörler arasındadır. İlk haftalarda bebek küçük ve hafif olduğundan hareketleri mide hareketleriyle karıştırılmaktadır.

 

Bebeğin Anne Karnındaki Hareketleri Nasıl İzlenir?

Bebek ilk hareket etmeye başladığı zaman hareketlerin ölçeklendirilmesiyle ilgili herhangi bir standart bulunmamaktadır. Bu noktada asıl önemli olan bebeğin kendine özgü hareketlerinin, hareket zamanın olmasıdır. Genellikle bebeğin günde on kez hareket etmesinin yeterli olduğudur. Ancak bu görüş de doğru değildir. Bir bebek aktif olduğu dönemlerde kırk kez hareket ediyorsa, diğer gün on kez hareket etmesi önemli bir düşüştür ve dikkate alınması gerekmektedir. 

Bebeğin Anne Karnındaki Hareketleri Nasıl İzlenir

Bebeklerin hareketleri 32. haftaya kadar artmaya devam etmektedir. Bu dönemden sonra ise hareketlerdeki artış durmaktadır. Ancak azalma olmaması önemlidir. Bebeğinizin büyümesine bağlı olarak hareket biçimi de değişmektedir. Gebelik sürecinde bebeğin gerinme hareketlerinin sıklaştığını da hissedebilirsiniz. Buna karşın hareket düzeni aynı kalkmaktadır. Bebeğin hareketlerinde fark edilir bir değişiklik olduğunu düşünüyorsanız da doktorunuza görünmeniz önem arz etmektedir.

 

Bebek Anne Karnında Nasıl Hareket Eder? 

Bebek anne karnındayken farklı hareketler yapabilmektedir. Büyümenin en belirgin yönlerinden biri olan hareketlerin ilki, bebeğin rahim içerisinde dönmesidir. Dönme hareketi bebeğin duruşunu ayarlamasını sağlamaktadır. Bu noktada bebekler tıpkı yüzüyormuş gibi hareket etmektedir. İlerleyen süreçlerde kasları gelişen bebekler anne karnında güçlü tekmeler atıp çırpınmaya başlamaktadır. Bu da annenin bebeğini daha güçlü bir şekilde hissetmesinin temel nedenidir. 

Bebek ellerini açıp yumruğunu sıkma, başını çevirme gibi hareketler de yapabilmektedir. Vücutlarının farklı pozisyonlara girmesi de oldukça normaldir. İlk aylarda bebeğin anne karnında parmağını emmesi gibi durumlar da gözlemlenmektedir. Annelerin çoğunlukla hissettiği durumlardan birisi ise bebeğin hıçkırması olarak bilinmektedir. Son dönemlerde bebek genel olarak yer değiştirdiğinde hissedilmektedir ve bu hareketler, dışarıdan da fark edilecek düzeyde olmaktadır. 

Gebe ve bebek arasındaki bağın güçlenmesinde de bebeklerin hareketleri önemli bir rol edinmektedir. Bebek sağlığı açısından da önemli bilgiler veren hareketler, bebeğin kalp sağlığının devamlılığını göstermektedir. Hareketlerin bir anormal düzeye gelmesi ise bebeğin sağlığı için erken müdahale açısından büyük bir avantaj olarak görülmektedir. 

Ayrıca sitemizde yer alan bebek nevresim takımı kategorimize de göz atmayı unutmayın! 

 

Kategoriler