Care Bag Gift for Orders Over 150$! Shipping to all countries! Free International Shipping Over $150! 10% discount coupon for new members at Babbi!

Bebeklerde Öksürük Neden Olur?

2024-12-30

bebeklerde öksürük neden olur

Bebeklerde öksürük gözlemlenmesi ebeveynlerin endişe ettiği durumlar arasındadır. Özellikle havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bebeklerde öksürükle karşılaşılmaktadır. Kış aylarında enfeksiyona bağlı olarak yaşanan çeşitli rahatsızlıklardan birisidir. Basit gibi görünse de bebeğin günlük konforunun etkilenmesine neden olmaktadır. Bebeklerin huzursuz olması, ebeveynlerin tedirginliği gibi pek çok nedenle de sıkça araştırılmaktadır. Pek çok kişi bebek öksürüğüne ne iyi gelir şeklinde araştırmalar yapmaktadır.

Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir sorusunun cevabını almadan önce, öksürüğün ortaya çıkan nedenleri öğrenilmelidir. Çünkü altı aydan küçük olan bebeklerin öksürmesi, sanılandan çok daha önemli bir durum olabilmektedir. Bundan ötürü bebeklerde öksürük olduğu zaman gözlemin dikkatli bir biçimde yapılması gerekmektedir. Bebekler kış aylarında çeşitli enfeksiyonlara karşı hassas olabilmektedir. Büyük çocukların ve yetişkinlerin soğuk algınlığına maruz kalması gibi nedenlere yol açan enfeksiyonlar, bebeklerde daha ileri seviyeye gidebilmektedir. 2 aylık bebekte öksürük öncelikli olarak soğuk algınlığı gibi başlasa da ilerleyen süreçte bronşit, zatürre formuna çevirebilmektedir. Bundan ötürü de bazı bebeklerin tedavi ve bakım süreçlerinin evden hastaneye taşınması gerekebilmektedir. Bebeğinizin üç aydan küçükse ve öksürüyorsa, muhakkak bir doktora görünmelisiniz.

 

Bebeklerde Öksürük Çeşitleri Nelerdir?

Bebekler gün içerisinde pek çok refleks gösterebilmektedir. Doğal bir öksürük de söz konusu reflekslerden birisi olabilmektedir. Bu özellik yeni doğan bebeklerde öksürük, hapşırma gibi durumların normal olmasına neden olmaktadır. İki aylık bir bebek ağlama, esneme, öksürme, geğirme gibi sesler çıkarabilmektedir. Buna karşın bebeklerde öksürüğün birden fazla nedeni olabilmektedir. Belirli durumlarda bebeğin boğazına yabancı bir cisim kaçmış olabilir. Aynı zamanda bebeğinizde bulunan solunum yolu enfeksiyonunun da habercileri arasında yer almaktadır. Bu durumda öksürük sık bir şekilde yaşanabilmektedir. Öksürüğe eşlik eden belirtilerin de var olması halinde bazı kontrollerin yapılması gerekmektedir. Bu noktada ise farklı öksürük çeşitlerinin bulunduğu anlaşılmaktadır.

Bebeklerde öksürük şikayeti birden farklı şekilde kendini göstermektedir. Gün içerisinde bebeğinizin bulunduğu ortamın sıcaklığı, alerjik nedenler öksürük oluşturabilmektedir. Ayrıca enfeksiyon durumu da öksürüğün temel nedenlerinden birisidir. Ebeveynlere bu aşamada düşen görev ise öksürüğün ne zaman başladığı, eşlik eden şikayetlerin neler olduğu ve öksürüğün ne kadar sürdüğü gibi bilgilerin bilinmesidir. Bebeklerde görülen öksürük çeşitlerinden söz edecek olursak da;

Kuru Öksürük

Bebeklerde karşılaşabileceğiniz kuru öksürük, genel olarak bakteriyel kaynaklı olan hastalıklardan ötürü rotaya çıkmaktadır. Kişinin yaşadığı ortamın havasının kuru olması, bebeğin yeterince sıvı almamış olması kuru öksürüğe neden olabilmektedir. Yaşam sürülen evin nemli, çok sıcak, rutubetli olmaması gerekmektedir. Sabit ve yeterli bir ısıda olan ev bebeğinizin sağlığı için en ideali olacaktır. Birkaç günden fazla kuru öksürüğe maruz kalınması mümkündür. Bu durumda ise bebeğinizi muhakkak bir uzmana göstermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde doktora görünmemeniz, bebeğinizin hastalığının ilerlemesine yol açabilmektedir. Ani şekilde başlayan kuru öksürük genel olarak nefes yolundaki yabancı bir cisimden kaynaklanmaktadır. Bundan ötürü bebeğinizin ağzını, boğazını vakit kaybetmeden kontrol etmelisiniz.

Balgamlı Öksürük

Bebeklerde karşılaşabileceğiniz öksürük türlerinden birisi balgamlı öksürüktür. Balgamlı öksürükle karşılaştığınız zaman altında yatan bir hastalık çeşidi olduğunu düşünebilirsiniz. Çünkü iki aylık bebeklerde akciğer henüz yeterince gelişmemiştir. Bundan ötürü bebeğin toza, çeşitli enfeksiyonlara maruz kalması balgamlı öksürüğü de beraberinde getirebilmektedir. Enfeksiyon hastalıkları, bronşit, astım gibi hastalıklardan ötürü bağışıklık sisteminin zayıflaması da söz konusudur. Bu durumda balgamlı öksürüğün kronikleşmesi yani iyileşmemesi, bazı sağlık sorunlarının olduğunun göstergesidir. Muhakkak araştırılması, uzman desteğinin alınması gerekmektedir.

Gece Öksürüğü

Bebeklerde gece öksürüğü, genel olarak alerji, solunum yolu hastalıkları, astım hastalığı kaynaklı olarak karşılaşılmaktadır. Yani bebekte öksürük gündüz olmuyor ama geceleri ortaya çıkıyorsa alerji kaynaklı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda bebeklerde öksürük sabaha kadar devam edebilmektedir. Öksürüğe balgam kusma, burun akıntısı gibi seçenekler de etki ediyorsa, astım hastalığının belirtisi olduğu düşünülmektedir.

Hırıltılı Öksürük

Bebeklerde hırıltılı öksürük gözlemlenen öksürük türlerinden birisidir. Genel olarak bebeklerin hırıltılı nefes alıp vermesiyle birlikte karşınıza çıkmaktadır. Bebeklerin sırtı dinlendiği zaman kolaylıkla fark edilen bir hırıltı sesi duyabilirsiniz. Bu durumda öksürük bronşit hastalıklarının var olduğunu düşündürmektedir. Ayrıca akciğeri etkileyen çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklı olarak da yaşanabilmektedir. Bu gibi rahatsızlıklar ise genel olarak altı aydan büyük bebeklerde gözlemlenmektedir.

 

Bebeklerde Öksürük Neden Olur?

Bebeklerde öksürük birden farklı nedenden ötürü ortaya çıkabilmektedir. Söz konusu etmenler incelendiği zaman altı aydan küçük olan bebeklerde yetersiz anne sütü alımından kaynaklı yaşanabilmektedir. Bu durum bağışıklık sisteminin zayıfladığını gösterdiğinden ortaya çıkabilmektedir. Ek olarak bebeğinizin sigara dumanına maruz kalması da öksürüğün sıkça görülmesinin nedenleri arasındadır.

Sigara dumanı henüz tam olarak gelişmemiş olan akciğerin gelişiminin yavaşlamasına neden olmaktadır. Ayrıca bebeğinizin akciğerinde bakterinin ve balgamın tutunmasına neden olmaktadır. Pasif içiciliğe maruz kalan bebeklerde akciğer kapasitesinin azaldığı da bilinen durumlar arasındadır. Özellikle SIDS olarak bilinen ani bebek ölümünün yaşanmasının gözlemlendiği, yüksek risk altında olan bebekler bu grupta yer almaktadır. Genel olarak bebeklerde öksürüğe neden olan etmenlerden söz edecek olursak da enfeksiyon hastalıkları, reflü, astım, kalp hastalıkları, astım ve çevresel faktörler listede yer almaktadır.

 

Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

bebeklerde öksürük nasıl geçer

Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir, öksürük nasıl geçer şeklinde pek çok araştırma yapılmaktadır. Bu noktada bebeğin öksürüğünün altında başka bir hastalık bulunmuyorsa, öksürüğe neden olan etmenler uzaklaştırıldığında geçebilmektedir. Bebeğinizin sağlığı için evde alabileceğiniz bazı tedbirler ve çeşitli yöntemler, sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Detaylı olacak şekilde bahsetmek gerekirse bebeğin yaşadığı ortamın sıcaklığının sabit olması gerekmektedir. İdeal sıcaklıkta, nem oranının da olması gereken değerlerde tutulması önemlidir. Çünkü hava kuruluğundan kaynaklı olarak yaşanabilen öksürüğün iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Evinizde hava nemlendiricisi gibi cihazlar kullanmanız, bebeğinizin nefes yolunun, burnunun kurumasına engel olmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir: Bebek Pişiğine Ne İyi Gelir?