Free International Shipping Over $200 Buy 3, Get 2 Free on Mouth Cloth ! Buy 3, Get 2 Free on Muslin Bibs !

Bebekler Ne Zaman Konuşur? Zeki Bebek Davranışları

2024-11-11

Bebekler ilk aylardan itibaren olacak şekilde ses gelişimine başlamaktadır. Öncelikli olarak ilk iki ayda ağlama, öksürme, geğirme gibi sesler çıkarmaktadır. Akabinde dört ve sekiz aylık dönemde ise tek heceler çıkarırlar. Bu tek heceler genel olarak sesli ve sessiz harflerden oluşmaktadır. Bu yüzden de altıncı aydan itibaren artık “ba-ba, de-de” gibi söylemlerde bulunduklarını görebilirsiniz. Süreç bu şekilde ilerlemeye devam ederken pek çok kişi de bebekler ne zaman konuşur sorusunun cevabını aramaktadır. Cevap verecek olursak da bebekler genellikle dünyaya gelmelerinin üzerine geçen on iki ay içerisinde basit hecelerle konuşmaya başlamaktadır. On iki ay ile on sekiz aylık arasındaki süreçte ise bazı kelimeleri direkt olarak telaffuz etme yeteneği kazanmaktadır. Yine de bebekler ne zaman konuşmaya başlar sorusunun her bebek için farklı cevabının olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Merak edilen konu başlıkları arasında ise zeki bebekler ne zaman konuşur sorusu yer almaktadır. Buna karşın üstün zekâlı bebeklerin konuşma zamanı diğer bebeklerle benzerlik göstermektedir. Ancak belirli durumlarda bazı farklılıkların yaşanması beklenmektedir. Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlardan söz edecek olursak üstün zekâlı bebekler genel olarak dil becerilerini erkenden kazanmaktadır. Daha erken ses çıkarıp erken zamanda bazı kelimeleri kavrayabilmektedir.

Zeki bebekler diş gelişimi sırasında normalden daha hızlı bir ilerleme kaydedebilmektedir. Bu da bebeklerin daha kısa süre içerisinde yeni kelimeleri kullanabilmesi, cümle kurabilmeleri gibi sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Dil yeteneklerinin daha zengin olması erken dönemde mantıksal bağlantısı olan cümleler kurabilmesini sağlamaktadır. Zeki bebekler duygusal ifadeleri ve anlamlarını da normalden daha erken öğrenmektedir. Bu da erken dönem de duygularını gelişmiş ifadelerle anlatabilmelerini sağlamaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki zeki bebek davranışları bireyseldir. Bebeklerin ne zaman konuşmaya başlayacağı, bireysel olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

 

Bebeklerde Konuşma Evreleri Nelerdir?

Bebekler ne zaman konuşur

Bebekler ilk ne zaman konuşur sorusunun cevabı bebekten bebeğe olacak şekilde farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak bebeklerin dil ve konuşma gelişimi belirli periyotlarla ilerlemektedir. Bunlardan söz edecek olursak;

  • Bebeklerde konuşma gelişiminde ilk aşama 0 ila 6 ay arasında gerçekleşmektedir. Bebekler kaç aylıkken konuşur sorusuna da bu dönem gösterilebilmektedir. Çünkü tam olarak konuşamasalar da ihtiyaçlarını ifade etmek amacıyla çeşitli sesler çıkarırlar. Çevrelerinden gelen sesleri dinleyip bu sesleri taklit ettikleri bilinmektedir. Anlamsız sesler çıkarıyor olsalar da çocukların konuşma becerisi kazanmasında bu dönem oldukça önemlidir. Ebeveynlerin bebeklerinin sağlıklı bir konuşma becerisine sahip olup olmadığını anlamak için tüm evreleri dikkatlice incelemelidir. Cıvıldama dönemi olarak tasvir edilen bu dönemde sese karşı duyarlılık gözlemlenmektedir. Bebeğin bu eylemleri göstermediği zaman ise doktorunuza görünmenizde fayda olacaktır.
  • Bebeklerin konuşmasında ikinci evre anlamsız seslerin artış gösterdiği evredir. Bebekler artık “ma-ma, da-da, de-de” şeklinde sesler çıkarmaktadır. Aynı zamanda bebeğiniz kendi ismine karşı da duyarlı bir hale gelmektedir. Onuncu ayın ardından ise belirli cümle kalıplarını kurabilmektedir. Sizin söylediklerinizi anlama, yapmaması gereken şeyleri fark etme evresinde olmaktadır. Böylece “hayır” tarzındaki kelimeleri anlayabilmesi demektir.
  • 12 aylık dönemin ardından 12-24 aylık bebek için dil gelişimi evresi başlamaktadır. Bu evrede bebeklerin konuşma beceri hızlanmaktadır. Anlama yetisi artış gösteren bebek, çıkardığı sesleri anlamlandırmaktadır. Hayvan seslerini taklit etme, nesnelerin ismini bilme gibi durumlar gözlemlenmektedir.
  • Bebeklerin konuşma evreleri arasında yer alan dönemlerden bir diğeri ide 2-3 yaş aralığıdır. Kelime haznesi giderken gelişen bebekler daha hızlı öğrenmektedir. Pek çok bebek bu dönemde iki farklı dili beraber öğrenebilmektedir. Bu da kelime haznesinin oldukça geniş olmasından kaynaklanmaktadır. Ancak ilerleyen dönemlerde bu yetenek zayıflamaktadır.
  • Son aşama ise 3 ila 4 yaş arası bebeklerde konuşma gelişimidir. Bebekler bu dönem içerisinde bazı cümleleri beraber sıralayabilmektedir. Bu da masal anlatma, kendi fikrini belirtme gibi becerilerinin olduğunu göstermektedir. Bebekler kaç yaşında konuşur sorusunun cevabı olan evre olduğunu söylemek de mümkündür. Çünkü çocuklar bu dönemden sonra bir birey gibi akışkan şekilde konuşma becerisini kazanmaktadır.

 

Bebeklerde Konuşma Zekâ Belirtisi midir?

Bebeklerin öne çıkan davranışları halk tarafından zeka belirtisi olarak düşünülmektedir. Anne ve babalar da bundan ötürü bebekler ilk kelimesini ne zaman söyler merak etmektedir. Genel olarak bakıldığında ise bebekler 12. aydan sonra konuşmaya başlamaktadır. Ancak bu durum 8 ila 18 ay aralığında değişiklik gösterebilmektedir. Erken konuşma becerisinin zeka belirtisi olduğunu söylemek de mümkündür. Çünkü bebeklerin kelimeleri bir araya getirebilmesi, konuşması beynini daha etkin şekilde kullanabildiği anlamına gelmektedir. Kelimeleri aklında tutmak, kavramak gibi becerileri olan bebeklerin okul hayatında da etkin bir yerinin olabilmesini sağlamaktadır.

 

Erkek ve Kız Bebeklerin Konuşmasında Fark Var mıdır?

Pek çok kişi çocukların konuşma becerisinin cinsiyete göre değişiklik gösterdiğinden söz etmektedir. Bundan ötürü erkek bebekler ne zaman konuşur şeklinde soru işaretleri oluşmaktadır. Halk arasında ortaya çıkan bu farklılıklar aslında oldukça yanlıştır. Çünkü söz konusu farklılık sanıldığı kadar büyük olmamaktadır. Konuşma zorluklarının temelinde cinsiyet faktörü yer alsa da genellikle sosyolojik koşullar daha çok öne çıkmaktadır. Aynı zamanda pek çok kişi erkek çocuklarının daha geç konuştuğunu söylemektedir. Bu inanıştan kaynaklı olarak da aileler çocuklarını uzman bir hekime göstermeye gerek duymamaktadır. Ancak böyle bir tutum, çocuğun gelişim sürecinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Çocuğunuzun konuşmasında gecikme varsa, bebekler kaç aylıkken konuşur gibi soru işaretleriniz varsa doktorunuza başvurmalısınız.

 

Bebekler Neden Geç Konuşur?

Konuşmanın belli kurallar çerçevesinde sözlü bir şekilde iletişime geçme şekli olduğu bilinmektedir. Bu konuşma sistemi kişilerin motor becerilerine ve zeka seviyelerine göre şekillenmektedir. Ayrıca kişinin sahip olduğu genetik faktörler de oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Günümüzde yapılan çalışmaları incelediğiniz zaman sosyal çevrenin, kardeş sayısının, hastalık süreçlerinin ve ebeveynlerin de önemli bir rolünün olduğu söylenebilir. Tüm bu durumlar ve daha pek çok etken ise bebeklerin geç konuşma riskinin oluşmasına neden olmaktadır. Bebeklerin geç konuşma riski ise iki farklı sınıfa ayrılmaktadır. Bunlardan birisi doğum öncesi birisi ise doğum sonrası risk faktörleri olarak bilinmektedir.

Bebeklerin geç konuşmasına yol açan doğum öncesi faktörler arasında enfeksiyon, kromozom anomalileri, toksik madde gibi seçeneklerden oluşmaktadır. Doğum sonrası faktörlerse oksijen yoksunluğu, prematüre doğrum, beslenme bozuklu, anne ve bebek arasındaki iletişimsizlik, tek çocuk olma hali, çevresel faktörler olarak sıralanabilmektedir. Tüm bunlar çocukların geç konuşmasına yol açabilmektedir. Aynı zamanda işitme kaybı, otizm spektrum sorunları, zeka geriliği konuşma süreçlerini etkilemektedir. Bebeklerde bu durumlardan herhangi biri olması halinde bebeğinizin tüm gelişiminin takibinin yapılması gerekmektedir.

 

Geç Konuşan Bebeğe Ne Yapılmalıdır?

Bebekler ilk ne zaman konuşur şeklindeki sorular için pek çok araştırma yapılmaktadır. Aynı zamanda geç konuşan çocuklar için ne yapılması gerektiği merak edilenler arasındadır. Konuşma ile ilgili oluşabilecek bozuklukların her biri çocuğun temel gelişim sürecini de etkilemektedir. Bundan ötürü de çocuğun geç konuşmasına neden olacak risk faktörlerinin önceden bilinmesi önemlidir. Söz konusu risklerin gelişim uzmanları tarafından takip altında olması beklenmektedir.

Günümüzde hemen her bebeğin gelişim süreci kendine özgüdür. Bundan ötürü sözü geçen konuşma süreçlerinde bebeğin gelişim düzeyi, ailenin sosyokültürel yapısı, bebeğin yaşadığı çevre önem arz etmektedir. Bebeğinizin belirtilen dönemlerde konuşmaması halinde ebeveynlerin kaygılanmaması da önemli noktalardan biridir. Çünkü bebeklerin konuşma süreci tıpkı okuma yazma sürecine benzemektedir. Bebekler belirli aşamalardan geçerek konuşmaya başlamaktadır. Tüm bunların yanı sıra ebeveynlerin çocukların konuşma süreçleri hakkında bilinçli olması da önem arz eden konulardandır. Elbette ebeveynlerin bu süreçte çocukların gelişimi doğrudan takip edebilmesi için uzman çocuk gelişimcilerle işbirliği içerisinde ilerlemesi beklenmektedir. Çocuğunuzun geç konuşmasıyla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza başvurmaktan kaçınmamalı ve bu durumu görmezlikten gelmemelisiniz.

 

İlgilinizi Çekebilir: Bebek Pişiğine Ne İyi Gelir?