Care Bag Gift for Orders Over 150$! Shipping to all countries! Free International Shipping Over $150! 10% discount coupon for new members at Babbi!
Bebeğiniz dördüncü ayına girmesiyle birlikte artık geceleri daha uzun süre uyumaya başlayacaktır. Geceleri uyuyor olması ise gündüzleri daha aktif bir hal almasını sağlamaktadır. Bu da bebeklerin gün içerisinde bir rutinin oluşmasına yardımcı olan etkenler arasındadır. Özellikle bebekler, gün içerisinde belirli bir rutine sahip olmaktan hoşlanabilmektedir. Uyandıktan sonra beslenme, oyun oynama, kitap okuma, beslenme gibi sıralı şekilde yapılan eylemler, bebeğin kendisi için bir konfor alanı inşa edilmesi anlamına gelmektedir. 4 aylık bebek gelişimi sürecinde bebekler bazı heceler çıkarabilmektedir. Hecelerin ve mırıldanmaların gözlemlendiği bu dönemde bebekler kendisiyle konuşulmasından hoşlanmaktadır. Aynı zamanda bebekler kendilerine renkli kitaplar okunmasından da büyük bir keyif almaktadır. Bu tarz eylemler yalnızca eğlenmek amacıyla değil bebeğinizin zihinsel gelişiminin, dil gelişiminin desteklenmesi açısından da oldukça etkilidir.
4 aylık bebek artık yavaş yavaş duyguların da farkına varmaktadır. Bu durumda bebekler memnun olmadıkları durumlarda ağlama eylemine başvurmaktadır. Bebeğinizin mutlu olduğunu ise vücut dilinden anlayabilirsiniz. Çıkarmış oldukları sesler de tepkilerinin anlaşılmasına yardımcı olan etkenler arasındadır. Bebeklerin görme yetisi ise son halini almaya başlamaktadır. Bu da bebeklerin dördüncü ayından itibaren küçük nesneleri fark edebilmesi anlamına gelmektedir. Oldukça iyi bir gelişme olmasına karşın bebeklerin bilinçsiz bir biçimde boğulma tehlikesiyle karşılaşmasına da yol açabilmektedir. Bebeklerin bu süreçte erişebilecekleri küçük nesnelerin etraftan kaldırılması çok daha faydalı olacaktır.
4 aylık bebeklerde işitme duyusu da iyi bir hal almaktadır. Farklı bir algıladığı zaman dinlemek için susan bebekler, sesin geldiği yöne odaklanmaktadır. Ayrıca kendi seslerini de dinlemektedir. Bebeğinizin farklı sesleri taklit etmeye çalıştığını da görebilirsiniz. Bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit etmeniz halinde oldukça eğlendiğini de söylemek mümkündür. Buna karşın bebeklerin ani ve yüksek seslerden korunması gerekmektedir. Bu tarz eylemler, bebeklerin ürkmesine yol açabilmektedir. 4 aylık bebek ebeveynlerine ve tanıdığı insanlara karşı sıcak bir tavır takınmaktadır. Onlarla vakit geçirmekten hoşlanır. Ek olarak bu dönemde bebeklerin küçük egzersizler yapabilmesi de mümkündür. Bebeğinizin esnemesi, eğlenmesi için uygun egzersiz pozisyonlarını kullanabilirsiniz.
Bebeklerin dünyaya gelmesinin ardından fiziksel gelişiminin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için de bir bebek gelişim tablosu kullanılmaktadır. Bebeğin cinsiyeti, yaş aralığı gelişim tablosunda öne çıkan detaylar arasındadır. Aynı zamanda bu tablo kullanılarak bebeğin kilosu, baş çevresinin uzunluğu, uzunluğu değerlendirilmektedir. Bebeğinize ait olan bu değerler kayıt altına alınmaktadır. Böylece bir sonraki değerlendirme elde edilen veriler ile kıyaslanabilmektedir. Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık bebek kilosu 4500 gram ile 8000 gram arasında olmalıdır. Uzunluğunun ise 56 ile 68 santimetre aralığında olması beklenmektedir.
4 aylık bebek kaç kilo olmalı sorusunun cevabı kız ve erkek bebekler için farklıdır. Kız bebekler için kilo oranı yazımızda yer verdiğimiz gibidir. Erkek bebek için ise 4 aylık kilosu 4600 ile 8250 gram aralığında olmalıdır. 4 aylık erkek bebek uzunluğuysa 57 cm ile 68 cm arasındadır. Anne karnında başlayan gelişim, bebeğin dünyaya gelmesiyle beraber de devam etmektedir. Bebeğin gelişiminde yavaşlamanın olması, gelişim tablosundan tespit edilebilmektedir. Bu tarz problemlerle karşı karşıya kalınması halinde bebeğin beslenmesi, uyku düzeni gibi konularda çeşitli önerilerde bulunulmaktadır. Sizler de böyle bir problemle karşı karşıya kalmanız halinde uzmanınızın uyarılarını, önerilerini dikkate almalısınız.
Bebeklerin ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütü alması gerekmektedir. Annenin sütünün yeterli olmaması halinde doktora danışabilirsiniz. Böylece beslenme düzenini mama ile destekleyebilirsiniz. Uyku düzeninin sağlıklı bir hale gelmesi ve kolaylaştırılması için ise bazı önemli uyarıları dikkate almalısınız. Geceleri karanlık bir ortamda uyutmanız gereken bebeğinizi, geceleri aydınlık ortamda uyutmalısınız. Ayrıca gündüz daha aktif bir şekilde zaman geçirmeniz de öneriler arasında yer almaktadır. 4 aylık bebek gelişimi için neler yapılabilir sorusunu sorduğunuz zaman bu tarz önerilerle buluşabilirsiniz. Farklı pek çok yorumla karşılaşacağınızdan ötürü de uzmanların önerilerini dikkate aldığınızdan emin olmalısınız.
Bebekler dört aylık dönemlerinde fiziksel açıdan incelendiğinde ellerini ve ayaklarını tanımaktadır. Ancak tanımalarına rağmen el ve ayaklarını koordineli şekilde kullanabilmeleri mümkün değildir. Zaman içerisinde nesneleri tutabilmeleri, dokunma alışkanlıklarının gelişmesi beklenmektedir. Ayrıca farklı bir ışık veyahut ses duymaları halinde dikkatlerini o yöne çevirmeleri beklenenler arasındadır. Ani seslerden korkan, irkilen bebekler fiziksel uyarılara da tepki verebilecek seviyede olmaktadır. Beslenme süreci de sıkça sorulanlar arasındadır. Dört aylık bebeklerin öncelikli beslenme şekli anne sütü almak olmalıdır. Altı ay boyunca mümkün olması halinde anne sütünden başka hiçbir şey verilmemelidir. Gerekli durumlarda ise doktor kontrolünde olacak şekilde mama takviyesi alınabilmelidir. Bu dönemde bebeğiniz beslenmek istedikçe onu beslemeniz önerilmektedir. Bu da yaklaşık olarak emzirme sıklığının iki üç saat aralığında olması demektir. Tüm bu bilgiler ışığında bebeğinizin dördüncü ayını da sağlıkla, huzurla tamamlamasını sağlayabilirsiniz.
4 aylık bebek neler yapabilir sorusu ebeveynler tarafından sıkça sorulmaktadır. Bu konuda bilgi vermek gerekirse bebeğiniz dördüncü ayına girdikten itibaren yüksek sesle kahkaha atabilmektedir. Bundan ötürü bebeklerin çıkardığı seslerin şiddeti de artabilmektedir. Farklı ve ardışık şekilde ses çıkarabilen bebekler artık yüz üstü pozisyondayken kollarının üzerindeyken vücudunu kaldırabilmektedir. Oturma halindeyken başını dik tutabilmesi mümkündür. Fiziksel açıdan gelişim gösteren bebekler, dört aylıkken bulduğu her şeyi ağzına götürme eğiliminde olur. Dişlerinin kaşınmasına bağlı olarak her şeyi ağzına götürmek istemektedir. Bu aşamada ise en önemli faktörlerden birisi hijyendir. Bebeğinizin temiz nesnelerle temas ettiğinden emin olmanız gerekmektedir.
4 aylık bebekler yatarken vücudunu diğer tarafa doğru çevirebilmektedir. Aynı zamanda görme yeteneği bir yetişkininki kadar iyi hale gelmektedir. İşitme duyusu ise dördüncü ayın sonunda tam anlamıyla gelişmiş hale gelmektedir. Gaz sıkıntısı bulunan bebekler, dördüncü ayının sonuna doğru daha düzenli bir şekilde uyumaya başlamaktadır.
Bebekler dördüncü aylarına girdikleri andan itibaren, hareket halindeki nesneleri daha uzun bir süre takip edebilmektedir. İşittikleri sözcükleri tam olarak anlamamalarına rağmen onları algıladıkları bilinmektedir. Bundan ötürü de bebekler, dört aylıkken duydukları sesleri taklit etmeye çalışmaktadır. Ellerini ve parmaklarını iyi bir şekilde kullandıkları gözlemlenmektedir. Aynı zamanda bebeğinizin eline herhangi bir nesne verdiğiniz zaman, geri vermek istemediğini görebilirsiniz.
Farklı sesler çıkaran, farklı yüz ifadelerini kullanmaya başlayan bebekler, ebeveynlerinin çıkardığı değişik seslerden de hoşlanmaktadır. Bebekler çoğunlukla anne ve babalarının farklı sesler çıkararak onunla zaman geçirmesini sevmektedir. Genel olarak bakıldığı zaman aile içerisindeki kişilerle olan iletişimi, yabancılarla olan iletişiminden farklı hale gelmektedir. Dört aylık bir bebek ilk kez gördüğü kişilerin kucağına gitmek istememektedir. Zamanını tanıdığı, iletişiminin olduğu kişilerle geçirmeyi sevmektedir. Bu yüzden de ebeveynleri yanından ayrıldığı zaman, hoşnut olmadığı bu duruma ağlayarak tepki vermektedir. 4 aylık bebeklerin gelişimini desteklemek için onunla konuşmayı ihmal etmemelisiniz. Bebeğinize kitap okumalı, onunla şakalaşmalısınız. Ek olarak çıngırak, diş kaşıyıcı gibi oyuncaklarla oynamasına izin verebilirsiniz. Bu tarz oyuncaklarla oynamaktan hoşlanan bebekler, koordinasyon yeteneği de kazanmaktadır.
Bebeğinizin sağlığı için doktorlar kilo, boy ve baş çevresinin ölçümünü yapmaktadır. Elde edilen verilerle bir ay önceki veriler karşılaştırılmaktadır. Böylece bebeğinizin gelişim tablosunda yer alan değerler karşılaştırılmaktadır. Bebeğin genel gelişim sonuçlarına göre de çeşitli önerilerde bulunulmaktadır. Dördüncü aydan itibaren bebeklere beşli karma aşı yapılmaktadır. Aynı zamanda zatürre aşısı, ishal aşısı gibi aşıların ikinci dozları yapılmaktadır. Ek olarak dördüncü ay kontrolü için bebeğinizi doktora götürmeden önce doktorunuza sormak istediğiniz soruları bir kâğıda yazmalısınız. Böylece randevu sonrasında kafanızdaki soru işaretlerinden kurtulmuş olabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Bebek Kıyafetleri Kurutma Makinesine Atılır mı?